HELİS DİŞLİ POMPA

Yüksek kapasite, yüksek viskozite, güçlü akış…

Helis Dişli Pompalar

POMPA DEĞERLERİ 
Q : 1 – 350 m³/h T : 0 ~ 350 ºC
Hm : 1 ~ 15 Bar n : 50 – 1500 d/d
Visc. : 100 ~ 250.000 SSU

Helis Dişli Pompa Çeşitleri

Ürün Özellikleri

Helis Dişli pompalar da dişli pompa prensibiyle çalışır.  Pompa mili, motordan almış olduğu dairesel hareketi, mil üzerindeki dişli (çeviren) ile, diğer dişliye (çevrilen) ters yönde iletir. Dişliler birbirinden ayrılırken, dişlilerin arasına sıvı dolar. Bu sıvı, dönme hareketi ile basma bölgesine taşınarak, dişliler iç içe girerken basma kanalına atılır. Sıvının viskozitesine bağlı olarak 20 Bar’a kadar basınç elde edilir.

Helis dişli olması nedeniyle, sessiz çalışması istenen ve kesintisiz debiye ihtiyaç duyulan yerler için ve fazla koyu olmayan, orta basınçlı ortamlarda kullanılabilir.

Kullanım Alanları

  • Endüstriyel uygulamalarda,
  • Melas,
  • Petrol,
  • Yakıt,
  • Yüksek hacim transferlerinde.

Malzeme Seçenekleri

  • Pompa Gövdesi, Kapaklar, Dişliler : Dökme (pik) demir, çelik döküm, paslanmaz AISI 304 / 316 döküm, sfero döküm
  • Yataklar : Snbz 12 bronz, rulman, karbon grafit, ina burc
  • Sızdırmazlık : Yumuşak salmastra, mekanik salmastra.

Çalışma Prensipleri

yhl-akış

Yandaki renkli kısım sıvının pompa gövdesindeki emiş ağzı alanına, çeviren dişli ve çevrilen dişli dişleri arasındaki dişli boşlukları alanına girişini gösterir. İki siyah ok pompanın dönüş ve sıvının ilerleyişini gösterir.

 

Dişliler ile pompa gövdesi arasında sıvının ilerleyişine dikkat edin. Dişliler birbirlerinin arasında değil, gövde ile dişli boşlukları arasında akışkanı taşımaktadırlar. Bu resim pompanın iç kısmının dolup sıvının boşaltma ağzı alanına itilmesinden hemen önceki durumunu göstermektedir.

 

Bu görüntü pompanın tamamen dolup taştığı durumu ve sıvının boşaltma işlemini, boşaltma ağzından ilerleyişini göstermektedir. Sıvıyı boşaltma ağzından dışarı doğru iten, çeviren ve çevrilen dişlilerin dişleri birbiri içine geçer.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Helis dişli pompalar kaplinden pompaya doğru bakıldığında saat yönünde dönerler. Bu yön pompa üzerinde bir ok ile gösterilmiştir. Pompa çok kısa bir süre için çalıştırılıp sonra hemen durdurularak ok yönünde döndüğü kontrol edilmelidir.

Helis dişli pompalar istenildiğinde aksi yönde de çalıştırılabilirler. Pompa üzerinde bypass varsa basma yönü değiştirildiğinde bypass yönü de değiştirilmelidir.