• Aydınlı Mh. Birlik Org. San. Böl. 5.Sk. No:7 Tuzla / İSTANBUL
  • + 90 216 378 64 21

İÇTEN EKSANTRİK DİŞLİ POMPA

Yıldız Pompa’ nın “dişli içinde dişli” prensibinde sadece iki tane hareketli parça vardır. Bütün pozitif deplasmanlı YILDIZ dişli pompalarının güvenilir ve verimli çalışmasının sırrı budur. Sıvının pozitif deplasmanı (yer değiştirmesi) rotor ve avare dişlisinin dişleri arasındaki boşluğun komple dolmasıyla sağlanmaktadır. Bütün dişli pompalarda olduğu gibi, YILDIZ POMPA’ da da performansın en üst noktaya çıkmasını sınırlayıcı yegane faktör, pompalanan sıvının diğerlerine göre daha temiz olmasını istemesidir.

Pompa milinin her devrinde emiş ağzı yoluyla belli bir miktar sıvı pompaya girer. Bu sıvı rotor ile avare dişlisi arasındaki boşluğu doldurur. Pompa kapağında bulunan hilal, çıkış ağzına doğru pürüzsüz şekilde hareket eden sıvının akışını ayırır. Kendi dişleri ile hilalin iç yüzeyi arasında sıvıyı taşıyan avare dişlisi pompa kapağının desteklediği bir mil üzerinde döner. Dişleri arasında sıvıyı taşıyan rotor dişlisi pompa gövdesi ile hilalin dış yüzeyi arasında hareket eder ve pompa miline bağlıdır.

 

POMPA DEĞERLERİ 
Q : 0,100 – 250 m³/h
Hm : 1 ~ 15 Bar
T : 0 ~ 200 ºC
n : 20 – 1720 d/d
Visc. : 100 ~ 250.000 SSU

KULLANIM ALANLARI

  • Fuel Oil Servis Tankları, Gaz Yağı, Mazot Tankerlerinde
  • Reçine ve Polimerler
  • Asfalt ve Bitüm
  • Kağıt ve Boya Sanayinde
  • Küçük çapta kızgın yağ sirkülasyonlarında
  • İlaç, kimya ve deterjan sanayinde
  • Gıda Sanayinde.

MALZEME SEÇENEKLERİ

  • Pompa Gövdesi, Kapaklar : Dökme (pik) demir, Sfero döküm, Çelik döküm, Paslanmaz AISI 304- AISI 316 döküm
  • Dişliler : Sfero döküm, Çelik döküm, Paslanmaz AISI 304- AISI 316  döküm
  • Yataklar : Snbz 12 bronz, karbon grafit, Silisyum Karbür, Sert Metal Kaplama, rulman
  • Sızdırmazlık : Yumuşak Salmastra, Rotatherm Salmastra, Mekanik salmastra. Keçeli Sistem, Kartex Mekanik Salmastra

ÇALIŞMA PRENSİBİ

icten-eksantrik-pompa-calisma-prensibi

Yandaki renkli kısım sıvının pompa gövdesindeki emiş ağzı alanına, rotor dişlisi ve avare dişlisi dişleri arasındaki dişli boşlukları alanına girişini gösterir. İki siyah ok pompanın dönüş ve sıvının ilerleyişini gösterir.

“Dişli içinde dişli” prensibinde çalışan dişliler ile pompa içinde sıvının ilerleyişine dikkat edin. Aynı zamanda, pompa kapağı üzerindeki hilal şeklinin sıvıyı nasıl böldüğüne ve emiş ile boşaltma ağızları arasında bir keçe (conta) gibi vazife gördüğüne dikkat ediniz.

Bu resim pompanın iç kısmının dolup sıvının boşaltma ağzı alanına itilmesinden hemen önceki durumunu göstermektedir. Avare ve rotor dişlilerinin dizaynının sıvı için nasıl bir kapalı cep oluşturduğuna ve bunun tam bir hacim kontrolü sağlanmasını nasıl garantilediğine dikkat ediniz.

Bu görüntü pompanın tamamen dolup taştığı durumu ve sıvının boşaltma işlemini, boşaltma ağzından ilerleyişini göstermektedir. Emiş ve boşaltma ağızlarına eşit mesafede sızdırmaz bir keçe oluşturan, sıvıyı boşaltma ağzından dışarı doğru iten, rotor ve avare dişlisinin dişleri birbiri içine geçer.

Pompalar normal olarak (mil ucu tarafından bakıldığında) sağa doğru dönecek şekilde imal edilir, yani emme ağzı (giriş) sağda ve boşaltma ağzı (çıkış) yukarıdadır.

Ters çalıştırma için :

Pompalarımızın her 2 yönde de çalıştırabilirsiniz. Ancak pompa şaftının devir yönü değişmesiyle mayinin pompaj yönü de değişmektedir. Yani pompamızın her iki ağzını da emme ağzı veya basma ağzı olarak kullanabilirsiniz. Fakat, ters çalışmada bypass da ters çevirilmelidir. Aksi halde by-pass vazifesini yapamaz duruma gelebilir.

bypass-dönme-yönü

bypass-dönme-yönü

Pompalar sekiz pozisyonda dönebilen ara gövdeye sahiptir. Bu geçiş kanalı ile borulamayı kolayca eşleştirebilmeye izin vermektedir. By-pass her durumda emme ağzını göstermelidir.

flanş-pozisyonları

flanş-pozisyonları